Τουρισμός Υδροπλάνα

Τα υδροπλάνα «πιάνουν» Φθιώτιδα, Φωκίδα & Σητεία

Ταχύτερες μετακινήσεις και μοναδικές τουριστικές εμπειρίες με υδροπλάνα δρομολογεί ο νομός Φθιώτιδας, με την απόφαση να προχωρήσει στην απόκτηση πέντε νέων υδάτινων πεδίων στους κόλπους του.

Ειδικότερα το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας, με μπροστάρη τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Πρεμέτη και πρωτεργάτη στο όλο project της περιφερειακής ανάπτυξης των υδροπλάνων τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανό προχωράει σε συνεργασία με την Hellenic Seaplanes για την αδειοδότηση και δημιουργία σταθμών υδροπλάνων σε 5 λιμάνια του νομού και συγκεκριμένα σε Αρκίτσα, Ράχες, Γλύφα, Θεολόγο και Λάρυμνα.

Τα έργα στους προορισμούς αυτούς αποτελούν προτεραιότητα για το Λιμενικό Ταμείο, καθώς η άφιξη των υδροπλάνων στοχεύει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υποδομών τους. Πλέον με τα υδάτινα πεδία οι προορισμοί γίνονται πιο λειτουργικοί από άποψη μεταφορικής προσέγγισης αλλά και περισσότερο ελκυστικοί, με τα υδροπλάνα να δημιουργούν ευκαιρίες εναέριας τουριστικής περιήγησης πάνω από αξιοθέατα όπως την ευρύτερη περιοχή στο μεταλλουργικό εργοστάσιο της Λάρυμνας, το σπήλαιο της Φώκαινας, το φράγμα του Μόρνου, τη μεγάλη αμμώδης παραλία της Αρκίτσας κ.α.

Η Φθιώτιδα στο ίδιο δίκτυο υδροπλάνων μαζί με Εύβοια, Σποράδες και Αττική!

Τα υδάτινα πεδία της Φθιώτιδας σε Αρκίτσα, Ράχες, Γλύφα, Θεολόγο και Λάρυμνα ανοίγουν το δρόμο για άμεση διασύνδεση της Φθιώτιδας με τα υδατοδρόμια της Εύβοιας σε Αιδηψό, Αλιβέρι, Κάρυστο, Κύμη, Χαλκίδα και τις υποδομές υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων σε Σκόπελο, Αλόννησο και Σκύρο.

Σε συνδυασμό με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για υδάτινα πεδία στην Αττική, πέραν του εγκεκριμένου στο Λαύριο πλέον μιλάμε για ένα δίκτυο υποδομών Στερεάς Ελλάδας που μπορεί να στηρίξει έμπρακτα το project των υδροπλάνων και να απογειώσει πολύπλευρα την εικόνα των προορισμών του.

Η διακοπή των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από τον Αγ. Κωνσταντίνο … δημιουργεί κενό το οποίο θα καλύψουν τα υδροπλάνα!

Παράλληλα με την ανάπτυξη των υδάτινων πεδίων, έρχονται και τα υδατοδρόμια σε Αγ. Κωνσταντίνο και Στυλίδα να διευκολύνουν τη μεταφορική διασύνδεση της Φθιώτιδας. Την αναγκαιότητα των υποδομών για υδροπλάνα και εύκολη μεταφορά έρχεται να ενισχύσει ο ξεσηκωμός των κατοίκων και επιχειρηματιών από την ξαφνική διακοπή στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Αγ. Κωνσταντίνο προς Σποράδες, με αποτέλεσμα το πρόσφατα εγκαινιασμένο λιμάνι της Φθιώτιδας να υποβαθμίζεται παρά να αναβαθμίζεται και ειδικά μέσα στην έναρξη της τουριστικής σεζόν!

Μέσω του προσεχούς υδατοδρομίου, τα υδροπλάνα έρχονται εμπράκτως να καλύψουν το μεταφορικό … κενό που δημιουργεί η διακοπή των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, με γρήγορα και ευέλικτα αεροπορικά ταξίδια που μπορούν να εξυπηρετήσουν πτήσεις προς τα λιμάνια των Σποράδων μέσα σε 15’-20’.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτής Π.Ε. Φθιώτιδας τοποθετήθηκε για τις προοπτικές που ανοίγει η δημιουργία δικτύου υδροπλάνων στην Στ. Ελλάδα: «Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία υποδομών υδατοδρομίων σε πέντε λιμένες της Φθιώτιδας έχει σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο για την Περιφερειακή Ενότητα. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει αδειοδοτήσει ανάλογες εγκαταστάσεις σε περιοχές της Εύβοιας και νη σιά των Σποράδων. Συνεπώς, είναι εφικτός ο στόχος να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υδάτινων πεδίων στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα το οποίο, με τις αναγκαίες επενδύσεις και όρους ασφάλειας, να είναι βιώσιμο, εξασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη για τη Φθιώτιδα και τις υπόλοιπες περιοχές».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Περιφερειάρχης, κ. Σπανός υποστήριξε ότι «η Φθιώτιδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, μέσω των υδατοδρομίων, των υδάτινων πεδίων και των υδροπλάνων. Η αξιοποίηση των υδάτινων πεδίων, με γνώμονα την αειφορική ανάπτυξη, αποτελεί το κλειδί για ένα μέλλον στο οποίο ο νομός μπορεί να εξελιχθεί σε έ να κέντρο τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης.»

Ο Πρόεδρος του Λ.Τ. Φθιώτιδας κ. Γιάννης Πρεμέτης ανέφερε τα εξής: « Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς οι διαδικασίες ίδρυσης & εγκατάστασης υδατοδρομίων & υδάτινων πεδίων, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Έτσι, πραγματώνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός του φορέα διαχείρισης, για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, σε όλο το εύρος της Π.Ε. Φθιώτιδας. Ήδη, έχουν ορ ο θετηθεί, τα υδάτινα πεδία στις λιμενικές ζώνες των υποδομών Γλύφας, Ραχών, Αρκίτσας, Αγίου Ιωάννη Θεολόγου & Λάρυμνας, ενώ στα τέλη Ιουνίου δρομολογείται η έναρξη των διαδικασιών ίδρυσης υδατοδρομίων στους λιμένες Στυλίδας, Αγίου Κωνσταντίνου και Σκάλα Αταλάντης.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Hellenic Seaplanes, διαμορφώνουμε ένα εκτεταμένο & επαρκές δίκτυο υδ ατοδρομίων-υδάτινων πεδίων, δίνοντας την ευκαιρία της τουριστικής μετακίνησης με τρόπο ευέλικτο, ασφαλές και γρήγορο. Θεωρούμε σημαντική την πρόταση λειτουργίας Υδατοδρομίων & Υδάτινων Πεδίων, στο πεδίο του τουρισμού για τη διασύνδεση των λιμενικών υποδο μών, καθώς δημιουργείται ένα δίκτυο προορισμών ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την ανάπτυξη του νομού » .

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους δήλωσε: «Η άφιξη των υδροπλάνων στο νομό Φθιώτιδας θα προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική και συναρπαστική εμπειρία μετακίνησης, ενώ παράλληλα θα ανοίξει νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή με την προσέλκυση επιβατών από την Ελλάδα και τις γειτονικές περιοχές αλλά θα ανοίξει τη βεντάλια των επιλογών και για ξένους τουρίστες που θέλουν κάτι εναλλακτικό για τις διακοπές τους, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Η ένταξη της Φθιώτιδας στο δίκτυο υδροπλάνων Στερεάς Ελλάδας αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για τη Hellenic Seaplanes και το χαρτοφυλάκιο έργων και προορισμών της » .

Νέα Υδάτινα Πεδία και στη Φωκίδα: τα υδροπλάνα εδραιώνονται στη Στερεά Ελλάδα!

Μετά τη Φθιώτιδα, έρχεται η σειρά της Φωκίδας να «αγκαλιάσει» το project των υδροπλάνων, με τη δημιουργία ενός τοπικού συμπλέγματος υδάτινων πεδίων, με έξι νέα σημεία!

Πρόκειται για τα λιμάνια των προορισμών Τριζόνια, Γαλαξίδι, Μόλου Αγίων Πάντων, Ερατεινής και Αγ. Νικολάου που με οδηγό την Ιτέα βάζουν τα υδροπλάνα στον τουριστικό χάρτη του νομού.

Η Hellenic Seaplanes σε άμεση συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας και την Πρόεδρο κα Σοφία Αναγνωστάκου καθώς και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον κ. Φάνη Σπανό, επεκτείνει στρατηγικά το δίκτυο υποδομών της έχοντας ήδη καταθέσει τους φακέλους για την αδειοδότηση των σταθμών σε Ιτέα, Αγίους Πάντες και Ερατεινή. Τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει τη διαδικασία εξίσου και για την έγκριση των υδάτινων πεδίων σε Τριζόνια, Γαλαξίδι και Αγ. Νικόλαο.

Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο στη Φωκίδα περιλαμβάνει και δημιουργία υδατοδρομίου, με τη Hellenic Seaplanes να έχει αναλάβει το έργο της ίδρυσης υδατοδρομίου στην Ιτέα. Με την υλοποίησή του, η Στερεά Ελλάδα θα γίνει από τις πρώτες περιφέρειες που θα φέρει τα υδατοδρόμια ως μέσο μετακίνησης, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της δεκάδες υδάτινα πεδία καθώς και υδατοδρόμια σε περιοχές-κλειδιά, υποστηρίζοντας αποτελεσματικά τη λειτουργία των υδροπλάνων.

Ανοίγουν φτερά ανάπτυξης πάνω από τη Φωκίδα!

Για τους έξι προορισμούς που αποκτάνε προσεχώς υποδομές στη Φωκίδα, τοποθετήθηκαν οι «πρωταγωνιστές» των έργων, υπογραμμίζοντας ότι τα υδροπλάνα και οι νέοι σταθμοί τους ανοίγουν τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού σε όλο το νομό και μπορούν να προσελκύσουν διάφορες άλλες επενδύσεις εκσυγχρονισμού.

Ιωάννης Μπουγάς, Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φωκίδας: « Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα την εκδήλωση ενδιαφέροντος της εταιρείας Hellenic Seaplanes για τη δημιουργία δικτύου υδροπλάνων στο νομό μας, διαβλέποντας το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Η λειτουργία και αξιοποίηση των νέων υδάτινων πεδίων και του σύγχρονου υδατοδρομίου στην Ιτέα, θα αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας αναπτυσσόμενης πόλ ης, στο κέντρο της Ελλάδας και
πλησίον του αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών, καθιστώντας την σημείο αναφοράς για την προώθηση του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού » .

Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας: « Στόχος μας είναι η Στερεά Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρ α στην υιοθέτηση των υδροπλάνων ως μέσο μεταφοράς. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα υδροπλάνα θα φέρουν πολλαπλά οφέλη στην περιοχή μας. Θα βελτιώσουν σημαντικά την συνδεσιμότητα, θα τονώσουν τον τουρισμό, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν νέα πνοή στην τοπική οικονομία» .

Σοφία Αναγνωστάκου, Πρόεδρος Λ.Τ Φωκίδας: « Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του νομού μας προχωρά και αυτό φαίνεται έμπρακτα με την απόφαση εκτός του υδατοδρομίου Ιτέας να επενδύσουμε στις δυνατότητες των υδροπλάνων, με εφτά νέα υδάτινα πεδία. Η Φωκίδα αποκτά μια νέα δυναμική, μετατρέποντας την σε ένα ελκυστικό τουριστικό κέντρο με άμεση και εύκολη σύνδεση με άλλους προορισμούς της Στερεάς Ελλάδας και όχι μόνο… »

Νικόλας Χαραλάμπους, CEO Hellenic Seaplanes: « Ευχαριστούμε το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας και τ ην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για την εμπιστοσύνη τους να δημιουργήσουμε μαζί ένα νέο δίκτυο υποδομών στη Φωκίδα που θα διευκολύνει την έλευση των υδροπλάνων στα λιμάνια της. Η Φωκίδα αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό με πλούσια ιστορία, γραφικά τοπία και φιλόξενη παράδοση και πιστεύουμε ότι τα υδροπλάνα θα ενισχύσουν επιτυχώς το τουριστικό προφίλ του».

Η Κρήτη δεν αφήνει τα υδροπλάνα: Με άδεια ίδρυσης και επίσημα το υδατοδρόμιο Σητείας!

Μετά από καιρό επανέρχεται η Κρήτη στο προσκήνιο των υδροπλάνων με υδατοδρόμιο στη Σητεία! Η Hellenic Seaplanes ορίζει τις εξελίξεις και στην ανατολική πλευρά του νησιού, με το λιμάνι της Σητείας να αποκτάει επίσημα τον δικό της σταθμό εξυπηρέτησης υδροπλάνων!

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, χορηγήθηκε άδεια ίδρυσης στο υδατοδρόμιο της Σητείας, γεγονός που φέρνει τα υδροπλάνα ένα βήμα πιο κοντά στη Μεγαλόνησο. Μαζί με το αεροδρόμιο και την ακτοπλοΐα, η Σητεία ετοιμάζεται να υποδεχτεί και τα υδροπλάνα, με το νομό Λασιθίου να αποκτάει πλέον πολλαπλές μεταφορικές δυνατότητες. Αυτό ενισχύεται και από το ήδη εγκεκριμένο υδάτινο πεδίο στο λιμάνι της Σητείας που επιτρέπει 6 ζεύγη πτήσεων την ημέρα με υδροπλάνα.

Η χωροθέτηση των θαλασσοδιαδρόμων στη Σητεία επιτρέπει τη διασύνδεση με άλλες εγκαταστάσεις, μεταξύ άλλων την Ιεράπετρα και την Κίσσαμο ενώ αναμένεται να αυξηθεί η κινητικότητα για island hopping δρομολόγια στo Νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα προς τις υποδομές σε Δωδεκάνησα και άλλους προορισμούς των Κυκλάδων με την ολοκλήρωση της κατασκευής και πιστοποίησης λειτουργίας του υδατοδρομίου της Σητείας.

Η Σητεία θα εξελιχθεί σε κόμβο για τα υδροπλάνα!

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους, ανέφερε μεταξύ άλλων για το εγκεκριμένο υδατοδρόμιο Σητείας: «…Αδειοδοτήθηκε το υδατοδρόμιο στη Σητεία και η Κρήτη αποκτάει και πάλι σφυγμό αναφορικά με την έλευση των υδροπλάνων στο νησί. Με τις αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων χτίζουμε ένα πανελλαδικό δίκτυο που θα είναι καταρχήν βιώσιμο και θα έχει ο επιβάτης τη δυνατότητα να πάει σε περιοχές που είναι είτε πολύ δύσκολο να μετακινηθεί οδικώς είτε πολύ χρονοβόρο με το πλοίο…».

Για τα πλεονεκτήματα που φέρνει η δημιουργία του υδατοδρομίου, τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σητείας, κ. Μανώλης Αιλαμάκης: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε τους πολίτες μας και όχι μόνο, ότι σήμερα στη Σητεία κατοχυρώθηκε η άδεια υδατοδρομίου, με σωστά βήματα οργάνωση προγραμματισμό θα μπορέσουμε να πετάμε στα υδάτινα πεδία και σε άλλα υδατοδρόμια της Κρήτης και τ ου Ν. Αιγαίου, χωρίς περιορισμούς στον αριθμό πτήσεων ημερησίως, επίσης θα μπορούν να πραγματοποιούνται παράπλευρες δραστηριότητες που αφορούν το υδροπλάνο, όπως στάθμευση και ανεφοδιασμός του αεροσκάφους, ώστε να μπορεί να μετακινείται σε προορισμούς που ήταν δύσκολο πιο πριν.

Η Ανατολικότερη πόλη της Κρήτης, η Σητεία έχει κατοχυρώσει μια θέση ορόσημο στην σκακιέρα του τουρισμού ».

X