Η 18η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία (International Day for Women in Maritime), μια ετήσια εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) των Ηνωμένων Εθνών.
Σκοπός αυτής της ημέρας είναι να αναδείξει τη συμμετοχή των γυναικών στον κλάδο και να τονίσει τις προσπάθειες για ένταξη περισσότερων γυναικών.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας γιορτάζει τις γυναίκες στον κλάδο και αποσκοπεί στην προώθηση της πρόσληψης, διατήρησης και βιώσιμης απασχόλησης των γυναικών στον ναυτιλιακό τομέα, αναβάθμιση του προφίλ των γυναικών στη ναυτιλία, ενίσχυση της δέσμευσης του ΙΜΟ στον Στόχο 5 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (ισότητα των φύλων) και υποστήριξη των εργασιών για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ανισορροπίας των φύλων στη ναυτιλία.
Τα κράτη μέλη του ΙΜΟ και η ναυτιλιακή βιομηχανία, καλούνται να προωθήσουν και να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία με κατάλληλο και ουσιαστικό τρόπο.
Γιατί να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των φύλων;
Υπάρχουν άφθονες ενδείξεις ότι η επένδυση στις γυναίκες είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αναβαθμιστούν οι κοινότητες, οι εταιρείες, ακόμη και οι χώρες. Οι χώρες με μεγαλύτερη ισότητα των φύλων έχουν καλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Οι εταιρείες με περισσότερες γυναίκες ηγέτες έχουν καλύτερες επιδόσεις (βλ. μελέτη, The Bottom Line: Corporate Performance and Women’s Representation on Boards). Οι ειρηνευτικές συμφωνίες που περιλαμβάνουν γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές. Τα κοινοβούλια με περισσότερες γυναίκες θεσπίζουν περισσότερη νομοθεσία για βασικά κοινωνικά ζητήματα όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η υποστήριξη των παιδιών.
Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: ισότητα για τις γυναίκες σημαίνει πρόοδος για όλους. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και στη Ναυτιλία.
Οι γυναίκες στη θάλασσα και στη ναυτιλία
Σήμερα, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού των ναυτικών, σύμφωνα με την Έκθεση Ναυτικού Εργατικού Δυναμικού BIMCO/ICS 2021. Αυτό αντιπροσωπεύει μια θετική τάση στην ισορροπία των φύλων, με την έκθεση να υπολογίζει ότι 24.059 γυναίκες υπηρετούν ως ναυτικοί, με μία αύξηση 45,8% σε σύγκριση με την έκθεση του 2015.
Μέσα σε αυτήν την ιστορικά ανδροκρατούμενη βιομηχανία, ο ΙΜΟ καταβάλλει μια συντονισμένη προσπάθεια για να βοηθήσει τη βιομηχανία να προχωρήσει και να υποστηρίξει τις γυναίκες να επιτύχουν μια εκπροσώπηση που είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες του εικοστού πρώτου αιώνα.
Στο πλαίσιο της θαλάσσιας ανάπτυξης και μέσω του προγράμματος Women in Maritime, υπό το σύνθημα: «Εκπαίδευση-Ορατότητα-Αναγνώριση», ο ΙΜΟ έχει υιοθετήσει μια στρατηγική προσέγγιση για την ενίσχυση της συμβολής των γυναικών ως βασικών ναυτιλιακών φορέων. Ο ΙΜΟ συνεχίζει να υποστηρίζει τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις τόσο στην ξηρά όσο και στις θαλάσσιες θέσεις.
Ο ΙΜΟ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη του να επιτύχουν την Ατζέντα του 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), ιδιαίτερα τον Στόχο 5 «Επίτευξη της ισότητας των φύλων και ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών».
Το πρόγραμμα για το φύλο του ΙΜΟ ξεκίνησε το 1988. Εκείνη την εποχή, μόνο λίγα ινστιτούτα ναυτικής εκπαίδευσης άνοιγαν τις πόρτες τους σε φοιτήτριες. Έκτοτε, το πρόγραμμα για το φύλο και τη δημιουργία ικανοτήτων του ΙΜΟ βοήθησε στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές και τις διαδικασίες του ΙΜΟ. Αυτό υποστήριξε την πρόσβαση στη ναυτική κατάρτιση και ευκαιρίες απασχόλησης για τις γυναίκες στον ναυτιλιακό τομέα.
Πώς βοηθά ο ΙΜΟ τις γυναίκες στη ναυτική κοινότητα;
Ο ΙΜΟ υποστηρίζει την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών, μέσω υποτροφιών που σχετίζονται με το φύλο. Διευκολύνει την πρόσβαση γυναικών σε τεχνική κατάρτιση υψηλού επιπέδου στον ναυτιλιακό τομέα στις αναπτυσσόμενες χώρες, δημιουργώντας το περιβάλλον στο οποίο οι γυναίκες εντοπίζονται και επιλέγονται για ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης σε ναυτιλιακές διοικήσεις, λιμάνια και όπου χρειάζονται.
Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού, Χριστίνα
Μία τέτοια γυναίκα όπως περιγράφει ο IMO, είναι και η Χριστίνα, η οποία έχει επιλέξει το ναυτικό επάγγελμα από μικρή ηλικία και πλέον είναι μία επιτυχημένη Πλοίαρχος στο Εμπορικό Ναυτικό.
Η Χριστίνα, αποδεικνύει καθημερινά με το ήθος της, τον επαγγελματισμό της αλλά και τον δυναμισμό της, ότι μία γυναίκα μπορεί να επιτύχει σε ναυτικά επαγγέλματα και μάλιστα ως Πλοίαρχος και παράλληλα να είναι και μία υπέροχη μητέρα, που μεγαλώνει την αξιολάτρευτη κόρη της.
Καλά ταξίδια με ήρεμες θάλασσες Χριστίνα….καλά ταξίδια σε όλες τις γυναίκες ναυτικούς!
Μάνος Βιντζηλαίος | shippress.gr