Απόψεις

Στην ακτοπλοϊα για όλα φταίει ο πλοίαρχος….

Το φετινό καλοκαίρι έχει σημειωθεί ρεκόρ συλλήψεων πλοιάρχων της ακτοπλοϊας, για λόγους αστείους τις περισσότερες φορές, με τις εντολές για τις συλλήψεις να δίνονται από ανθρώπους που ουδεμία σχέση και επαφή δεν έχουν με τη γέφυρα ενός πλοίου, που δεν είναι ναυτικοί και που δεν έχουν την παραμικρή γνώση για το τι συμβαίνει στις θάλασσες και στα λιμάνια. Συλλήψεις που με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, έχουν γίνει σχεδόν καθημερινότητα (στα Τέμπη φυσικά ενάμιση χρόνο μετά δεν έχει τιμωρηθεί ακόμα κανείς….), αφού για όλα φταίει ο “κακός πλοίαρχος”….

Έτσι λοιπόν, από την ασφάλεια της πολυθρόνας τους, γίνονται κατήγοροι και διατάσσουν να διωχθεί ο πλοίαρχος, μετά από κάθε περιστατικό που δύναται να συμβεί και που σε άλλες χώρες δεν θα γινόταν καν αναφορά, γιατί έτσι πιστεύουν ότι πράττουν το σωστό.

Σε μία χώρα όπου η ναυτοσύνη των ανθρώπων της ακτοπλοϊας είναι στον μέγιστο βαθμό, σε μία χώρα με ανύπαρκτες λιμενικές υποδομές, όπου κανένας αλλοδαπός καπετάνιος δεν θα δεχόταν να “δέσει” το καράβι του, σε μία χώρα που οι Έλληνες πλοίαρχοι ρισκάρουν καθημερινά την καριέρα τους για να προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών μας, προσεγγίζοντας λιμάνια που σε άλλες χώρες δεν θα τα είχαν ούτε για ψαρόβαρκες, σε μία χώρα που ο Έλληνας πλοίαρχος θα προσεγγίσει με 9 μποφόρ το πιο ακριτικό νησί για να ξεφορτώσει τρόφιμα για τους λιγοστούς κατοίκους του ή για να μεταφέρει κάποιον που έχει ανάγκη ιατρικής περίθαλψης, σε αυτή τη χώρα κάποιοι “καναπεδάτοι” προς τέρψην δικών τους συμφερόντων και προς κάλυψη της δικής τους άγνοιας και ανυπαρξίας, διαπομπεύουν με την πρώτη ευκαιρία τους πλοιάρχους, νομίζοντας έτσι πως προσφέρουν από τη θέση ευθύνης που κατέχουν.

Δεν γίνεται λοιπόν για όλα τα δεινά της ακτοπλοϊας να φταίει πάντα ο πλοίαρχος. Δεν γίνεται η ανυπαρξία των θεσμικών αλλά και πολιτειακών οργάνων να βαφτίζεται σε ανικανότητα των πλοιάρχων.

Σκοντάφτει επιβάτης, φταίει ο πλοίαρχος. Μη προσέγγιση λιμένα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φταίει ο πλοίαρχος. Μπαίνουν υπεράριθμοι επιβάτες στο καράβι με εισιτήρια που έχουν εκδόσει τουριστικά γραφεία, φταίει ο πλοίαρχος. Έχει κακοκαιρία και κόβει ταχύτητα για να μην υπάρξει μεγάλη ταλαιπωρία στους επιβαίνοντες, φταίει ο πλοίαρχος. Δεν μπορεί να παρκάρει όχημα στο γκαράζ του πλοίου σύμφωνα με τις οδηγίες του πληρώματος, φταίει ο πλοίαρχος. Αργούν οι επιβάτες να φτάσουν στην επιβίβαση και χάνουν τον πλοίο, φταίει ο Πλοίαρχος.

Κάποτε θα πρέπει η πολιτεία και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες. Θα πρέπει να μπουν άνθρωποι σε καίριες θέσεις που να είναι γνώστες της πραγματικότητας και του ναυτικού επαγγέλματος και όχι να διορίζονται και να διοικούν άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τον χώρο. Οι τύχες της ναυτιλίας και τους ευρύτερου χώρου της θέλουν ανθρώπους καταρτισμένους και όχι γιατρούς, δικηγόρους ή πολιτικούς μηχανικούς.

Και τελικά, όχι, δεν φταίει για όλα ο πλοίαρχος…..

X