Απόψεις

Θα έρθουν νέες ναυπηγήσεις πλοίων ύστερα από τη συνεργασία της ATTICA GROUP και των ναυπηγείων ONEX;

Ήταν 15 Δεκεμβρίου 2023 όταν η ATTICA GROUP με δελτίο τύπου, ενημέρωνε τους ναυτιλιακούς κύκλους ότι προχώρησε σε μνημόνιο συνεργασίας διάρκειας δέκα ετών με τα ναυπηγεία της ONEX, για την κατ’ αποκλειστικότητα πραγματοποίηση στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου, των εργασιών συντήρησης, μετασκευής, επισκευής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των υφιστάμενων πλοίων του Ομίλου Attica, καθώς και της δυνατότητας ναυπήγησης νέων σύγχρονων πλοίων.

Πράγματι, στα ναυπηγεία της ONEX εδώ και δύο μήνες η ATTICA πραγματοποιεί αρκετές εργασίες σε πλοία του ομίλου, ειδικότερα μετά και την επίσημη εξαγορά της ΑΝΕΚ, που μοιραία έφερε και ανακατατάξεις στον συνολικό στόλο του ομίλου.

Εμείς όμως θα σταθούμε στη δυνατότητα ναυπήγησης νέων πλοίων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της ATTICA και θα θέσουμε πέντε ερωτήματα που πιστεύουμε ότι χρήζουν απαντήσεων κάποια στιγμή από τον όμιλο:

  1. Είναι εφικτή να γίνει η ναυπήγηση νέων επιβατικών οχηματαγωγών πλοίων με τα σημερινά δεδομένα και τη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται ο όμιλος;
  2. Υπάρχουν τα απαραίτητα για τέτοιο εγχείρημα κεφάλαια; Και αν ναι, είναι ίδια, δανειοδότηση ή ταμείο ανάκαμψης;
  3. Έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες; Τι είδους πλοία χρειάζονται και για ποιες γραμμές;
  4. Υπάρχει πραγματικός χρονικός ορίζοντας για το πότε θα ξεκινήσει ένα τέτοιο εγχείρημα και για πόσα πλοία;
  5. Η ONEX μπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα; Έχει τις υποδομές και την τεχνογνωσία;

Θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε κι άλλα, όμως στη παρούσα φάση οι παραπάνω απορίες (που είναι απορίες και αρκετών στελεχών του ναυτιλιακού κόσμου και όχι μόνο), θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθούν από το Δ.Σ. της ATTICA.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα λυθούν οι απορίες μας!

X